Jak sama nazwa wskazuję jest to pyszne i soczyste mięsko z delikatna nutą pomarańczową.Składniki:oprawiony kurczak (około 1.5 kg)słodka papryka1 łyżeczka suszonego lubczyk1 łyżka majerankusok z 1/2 pomarańczy2 kawałki pomarańczy (ćwiarteczki)1 jabłko pokrojone na cząstki4-5 plastrów pomarańczy lub mandarynki1 obrana i pokrojona w słupki marchewkasólpieprzcytrynowy3 łyżki masłaKurczaka przyprawiamy w środku solą i pieprzem. Następnie wkładamy do środka 2 kawałki pomarańczy, marchewkę i jabłko. Następnie bardzo delikatnie robimy palcami miejsce między skórą a piersiami i wlewamy tam sok z pomarańczy (trochę wyleci) i rozkładamy plastry pomarańczy lub mandarynki i dajemy równomiernie łyżkę masła z solą. Kurczaka spinamy wykałaczkami. Posypujemy dokładnie z każdej strony pozostałymi przyprawami (sól,pieprzcytrynowy,papryka w proszku,majeranek,lubczyk). Na kurczaka dajemy jeszcze łyżkę masła.Wkładamy go do woreczka do pieczenia i szczelnie zamykamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy w tej temperaturze 1 godzinę i 20 minut po tym czasie rozpinamy woreczek dajemy ostatnia łyżkę masła i zwiększamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy jeszcze 10 minut.