Wspomnienie czasów dzieciństwa. Słodka, maślana z wyraźna cytrynową nutą...Taka właśnie jest moja potrawka oczywiście nie można zapomnieć o rodzynkach.Składniki:100 ml śmietany do sosów lub 18%2 łyżki stołowe masła2 łyżki mąki pszennejbulion z kurczaka lub warzywnysok wyciśnięty z 1/2 cytrynysól, pieprz, cukier do smaku1 garść rodzynekZ masła i mąki przygotowujemy zasmażkę na głębokiej patelni. Następnie dodajemy gorący bulion (powoli i w niewielkich ilościach) i bardzo energicznie mieszamy tak aby nie wytworzyły nam się gródki. Gotujemy chwilę na niewielkim ogniu. Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Na sam koniec dolewamy śmietane i dodajemy sparzone i odciśnięte rodzynki. Ja dodałam do mojego sosu trochę marchewki z bulionu, można również dodać mięso z kurczaka lub usmażyć bitki z kurczaka. Potrawkę podajemy z ryżemu ugotowanym na sypko, a jako dodatek możemy przygotować groszek z marchewką.