Wykonanie
Jedno z moich ulubionych dań, pyszne kruchutkie zrazy a do tego ten niesamowicie smaczny sos pycha....
Składniki na około 8 średnich zrazów:około 1/2 kg
polędwicy wieprzowej2 łyżki
musztardy miodowej
sólpieprzcebulaokoło 2 średnie
ogórki kiszoneokoło 15 dag
boczku wędzonego8 wykałaczek2 ząbki
czosnkuodrobina
olejuwoda wrzącarosołek
mięsny (opcjonalnie)
Mięso porcjujemy na 8 średnich kawałków, rozbijamy bardzo cieńko, posypujemy
pieprzem i
solą z obu dwóch stron. Przygotowujemy sobie farsz: kroimy
cebule w piórka,
boczek i
ogórki w paseczki.Każdego kotleta smarujemy z jednej strony
musztardą na to kładziemy dwa po dwa paseczki
boczku,
cebulki i
ogórka. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Podsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym
oleju pod koniec wrzucamy 2 ząbki
czosnku. Zalewamy wszystko wrzącą
wodą dusimy pod przykryciem około 1 godziny, doprawiamy sos
solą,
pieprzem i ewentualnie rosołkiem. Można zagęścić sos
mąką rozrobioną z
wodą.