Uwielbiam wytrawne tarty na cieście francuskim za szybkość wykonania i wiele możliwości ich przygotowania. Jedną z moich ulubionych jest właśnie ta: z szynką parmeńską, cukinią i papryką.Składniki na tartę o średnicy 20cm :1/2 opakowania ciasta francuskiego1/3 małej cukini1/2 czerwonej papryki3 plastry szynki parmeńskiej2 jajka1 duża łyżka śmietany 18%przyprawy: pieprz, sólPrzygotowanie:Formę do tarty wykładamy ciastem. Ja użyłam silikonowej więc nie musiałam jej natłuszczać. Ciasto nakłuwamy widelcem.Cukinie kroimy na cienkie kawałki, paprykę w kosteczkę a plastry szynki dzielimy na kilka części. Układamy wszystko na cieście.Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Zalewamy nimi tartę. Można także posypać ją serem.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 15-20 minut.Asia