ßßß Cookit - przepis na Cukinia z gorgonzolą w cieście francuskim

Cukinia z gorgonzolą w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Najlepsze pomysły na potrawy przychodzą mi wtedy kiedy mam pełną lodówkę produktów:)
Jak jestem w sklepie zawsze kupuję więcej niż mam zapisane na kartce, a później wymyślam jak tu zrobić, żeby nie zmarnować jedzenia:D Tak właśnie powstały ślimaczki z cukinią i gorgonzolą:)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1/2 cukinii
80g gorgonzoli
1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Umyj cukinię i pokrój na cieniutkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki, wtedy będą naprawdę cieniutkie. Układaj plasterki kolejno w durszlaku i posól każdy kawałek. Odstaw na 15min aby cukinia wypuściła wodę, a następnie osusz każdy fragment na ręczniku kuchennym.
Ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości podobnej do plastrów cukinii, a następnie posmaruj je gorgonzolą. Na każdym pasku ułóż cukinię i zwiń w ciasny rulon.
Ślimaczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200* na 15-20min, aż zawijańce uzyskają złotobrązowy kolor.
Bon Appétit
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/06/cukinia-z-gorgonzola-w-ciescie.html