Wykonanie
Najlepsze pomysły na potrawy przychodzą mi wtedy kiedy mam pełną lodówkę produktów:)Jak jestem w sklepie zawsze kupuję więcej niż mam zapisane na kartce, a później wymyślam jak tu zrobić, żeby nie zmarnować jedzenia:D Tak właśnie powstały ślimaczki z
cukinią i gorgonzolą:)
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego (275g)1/2
cukinii80g gorgonzoli1
jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:Umyj
cukinię i pokrój na cieniutkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki, wtedy będą naprawdę cieniutkie. Układaj plasterki kolejno w durszlaku i
posól każdy kawałek. Odstaw na 15min aby
cukinia wypuściła
wodę, a następnie osusz każdy fragment na ręczniku kuchennym.
Ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości podobnej do plastrów
cukinii, a następnie posmaruj je gorgonzolą. Na każdym pasku ułóż
cukinię i
zwiń w ciasny rulon.Ślimaczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym
jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200* na 15-20min, aż zawijańce uzyskają złotobrązowy kolor.
Bon Appétit