ßßß Cookit - przepis na Bułeczki ziołowe z otrębami, bez drożdży (scones w wersji wytrawnej)

Bułeczki ziołowe z otrębami, bez drożdży (scones w wersji wytrawnej)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj prosty przepis na smaczne bułeczki bez drożdży. Znaleziony TUTAJ, jednak zmodyfikowany, zamiast wersji słodkiej z rodzynkami zrobiłam wytrawną - z ziołami prowansalskimi. Bułeczki są wyśmienite posmarowane masełkiem tuż po upieczeniu, na drugi dzień są raczej kruche i smakiem przypominają słone paluszki :) Generalnie różnią się od bułeczek drożdżowych, są bardziej zbite. Najważniejsze, że ich przygotowanie jest błyskawiczne i możemy upiec je w każdej chwili, np. kiedy zabraknie nam pieczywa lub mamy ochotę na świeżą, ciepłą bułeczkę :)
Składniki na 6 niewielkich bułeczek:
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki otrębów pszennych (u mnie marki Kupiec)
0,5 łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
50g masła
1 duże jajko
100ml mleka
Przygotowanie:
Przesianą mąkę , masło, proszek do pieczenia, sól i zioła krótko zagniatamy.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem.
Troszkę więcej niż 2/3 płynnej mieszanki dodajemy do pozostałych składników ciasta.
Szybko zagniatamy ciasto.
Następnie formujemy płaskie bułeczki i smarujemy je pozostałą mieszanką mleka i jajka.
Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 12 minut.
Smacznego!
Asia
Źródło:http://sisterskitchen.blox.pl/2012/12/Buleczki-ziolowe-z-otrebami-bez-drozdzy-scones.html