Wykonanie
Dzisiaj prosty przepis na smaczne bułeczki bez
drożdży. Znaleziony TUTAJ, jednak zmodyfikowany, zamiast wersji słodkiej z
rodzynkami zrobiłam wytrawną - z
ziołami prowansalskimi. Bułeczki są wyśmienite posmarowane
masełkiem tuż po upieczeniu, na drugi dzień są raczej kruche i smakiem przypominają słone paluszki :) Generalnie różnią się od bułeczek
drożdżowych, są bardziej zbite. Najważniejsze, że ich przygotowanie jest błyskawiczne i możemy upiec je w każdej chwili, np. kiedy zabraknie nam
pieczywa lub mamy ochotę na świeżą, ciepłą bułeczkę :)Składniki na 6 niewielkich bułeczek:250g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
otrębów pszennych (u mnie
marki Kupiec)0,5 łyżeczki
soli2 płaskie łyżeczki
ziół prowansalskich50g
masła1 duże
jajko100ml
mlekaPrzygotowanie:Przesianą
mąkę ,
masło,
proszek do pieczenia,
sól i
zioła krótko zagniatamy.
Jajko roztrzepujemy z
mlekiem.Troszkę więcej niż 2/3 płynnej mieszanki dodajemy do pozostałych składników ciasta.Szybko zagniatamy ciasto.Następnie formujemy płaskie bułeczki i smarujemy je pozostałą mieszanką
mleka i
jajka.Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 12 minut.Smacznego!
Asia