Wykonanie
Pyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym
stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny.
składniki na tortownicę 23 cm2 szklanki
mąki pszennej4
jajka250
margaryny do pieczenia lub
masła1 puszka masy makowej z
bakaliami1 szklanka
cukru kryształu1/2 opakowania
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mlekacukier puder do posypania ciastaprzepisDo miski przekładamy miękkie
masło lub
margarynę i ucieramy je z
cukrem na puszystą masę, podczas ucierania stopniowo dodajemy po jednym
jajku, wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto.Do posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką tortownicy przekładamy 3/4 części ciasta i dokładnie je rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę
makową i starannie ją rozprowadzamy.Pozostałe ciasto rozrzedzamy zimnym
mlekiem dokładnie je miksując. Na warstwę
maku wlewamy drugą część ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy.Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 60 minut, po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy obficie
cukrem pudrem.