ßßß Cookit - przepis na ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ

ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ

nazwa

Wykonanie

Orzeszki to pyszne, małe ciasteczka. Wprawdzie znane od lat a pieczone już przez nasze babcie. Dawniej pieczono je w metalowej maszynce, ja użyłam gofrownicy z wymiennymi wkładami. Ciasteczka bardzo szybko się pieką a nadziane pysznym kremem smakują nieziemsko.
SKŁADNIKI :
3 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny
2 jajka
3 kopiaste łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA :
1/2 szklanki orzechów ( ziemnych, włoskich, laskowych )
1/2 szklanki mleka
3-4 łyżki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka pełnego w proszku
200 g masła naturalnego
1 kieliszek wódki
Orzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka, wlewamy mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut w chłodnym miejscu aż stwardnieje.
Masło ucieramy mikserem z cukrem, dalej ucierając dodajemy po łyżce masy orzechowej aż całą wyrobimy, na koniec wlewamy wódkę, mieszamy i masa gotowa (jest troszkę lejąca ale szybko zastyga). Odkładamy ją do lodówki na 20 minut.
PRZYGOTOWANIE :
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta.
Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki.
Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka przekładamy do pojemnika i odkładamy na kilka godzin aż najdą. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/orzeszki-z-masa-orzechowo-mleczna.html