Wykonanie
Orzeszki to pyszne, małe
ciasteczka. Wprawdzie znane od lat a pieczone już przez nasze babcie. Dawniej pieczono je w metalowej maszynce, ja użyłam gofrownicy z wymiennymi wkładami.
Ciasteczka bardzo szybko się pieką a nadziane pysznym kremem smakują nieziemsko.
SKŁADNIKI :3 szklanki
mąki pszennej200 g
margaryny2
jajka3 kopiaste łyżki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMASA :1/2 szklanki
orzechów ( ziemnych, włoskich, laskowych )1/2 szklanki
mleka3-4 łyżki
cukru1 i 1/2 szklanki
mleka pełnego w proszku200 g
masła naturalnego1 kieliszek
wódkiOrzechy mielimy drobno blenderem, przesypujemy do garnka, wlewamy
mleko i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wsypujemy
mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut w chłodnym miejscu aż stwardnieje.
Masło ucieramy mikserem z
cukrem, dalej ucierając dodajemy po łyżce masy orzechowej aż całą wyrobimy, na koniec wlewamy
wódkę, mieszamy i masa gotowa (jest troszkę lejąca ale szybko zastyga). Odkładamy ją do lodówki na 20 minut.PRZYGOTOWANIE :
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem, następnie dodajemy
jajka i
mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta.Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki.Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy.
Ciastka przekładamy do pojemnika i odkładamy na kilka godzin aż najdą. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień.