Pyszne słodko -kwaskowate muffinki z rabarbarem to znakomity pomysł na smakowitą przekąskę do pracy, podwieczorek czy smakołyk do kawy. Bajecznie proste w przygotowaniu babeczki świetnie smakują posypane cukrem pudrem i błyskawicznie znikają ze stołu.składniki na 12 sztuk4 łodygi rabarbaru2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki cukru kryształu2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 szklanka maślanki naturalnej1/2 szklanki oleju2 jajkacukier puder do posypaniababeczekprzepisUmyty i obrany rabarbar kroimy 1/2 centymetrowe kawałeczki.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie).Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar.Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.