Ciasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia .składniki na 4 porcje3 szklanki mąki1,5 szklanki cukru pudru4 jajkakostka masła 250g2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru kryształu1/2 szklanki bułki tartej300 g przecieru jabłkowego lub startych jabłekprzepisPrzecier jabłkowy łączymy z bułką tartą i cukrem . Mąkę , proszek , żółtka, szklankę cukru pudru i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy na 3 części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka .Białka ubijamy z resztą cukru pudru , nakładamy na ciasto a na nie ścieramy schłodzone ciasto z lodówki . Pieczemy około 50 min w temp . 180 st. C .