Wykonanie
Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej w Poznaniu organizowany przez Kulinarny Poznań uważam za otwarty. Pokaz live cooking, który miał miejsce w ubiegłą niedzielę (30 września) na poznańskiej
Malcie, był czymś w rodzaju preludium, gdyż właściwy Festiwal rozpoczyna się z dniem 1 października. Atrakcji co nie miara - a to wszystko przed nami w ciągu najbliższych dwóch tygodni.

Niedzielny pokaz miał miejsce przy restauracji 3 Kolory, gdzie od godziny 12 do 16 cieszyć można było oczy i podniebienie popisowymi potrawami kucharzy poznańskich restauracji: Marcina Michalskiego, szefa kuchni restauracji Pastela, Juliana Redondo-Bueno, szefa kuchni Pika Pika tapas bar y vino, Krzysztofa Kucharskiego, szefa kuchni restauracji 3 Kolory, J akuba Ignysia, szefa kuchni restauracji Mosaica .

Razem z Mistrzem dotarliśmy dopiero na pokaz w wykonaniu Krzysztofa Kucharskiego, który przygotowywał
łososia z dodatkiem duszonych na
maśle warzyw:
zielonych szparagów,
groszku oraz
ziemniaków. Dane zwieńczone zostało sosem
winno -
koperkowym.
Łosoś rozpływał się w ustach, a warzywa były niezwykle chrupkie i delikatne. Uwielbiam takie smaki.




Ostatni pokaz live, na który załapaliśmy się z Mistrzem, należał do Jakuba Ignysia, który przygotował
sałatkę w duchu kuchni molekularnej oraz risotto z boczniakami,
kurkami i
borowikami.Na pierwszy rzut poszły czary mary z wykorzystaniem ciekłego azotu.
Sałatka była niezwykle kolorowa - znalazła się tu
czerwona cebula,
papryka (zielona, czerwona, żółta),
grzyby mun,
pędy bambusa i
kiełki. Potrawa została udekorowana cieniutkimi plasterkami
surowej cukinii (marynowanej wcześniej
octem winnym). Efektu wow dodała mrożona ciekłym azotem
oliwa truflowa. Danie było nie tylko efektowne, ale też niezwykle smaczne.




Ostatnią, degustowaną podczas pokazu live cooking, potrawą było
grzybowe risotto. Zapach unoszący się z garnka bezlitośnie pobudzał nasze zmysły. Danie udekorowane było ciekawym pudrem z
oliwy truflowej oraz
płatkami parmezanu. Całość smakowała wyśmienicie.

Festiwal Kuchni Śródziemnomorskiej to nie tylko wczorajszy pokaz umiejętności szefów kuchni znakomitych poznańskich restauracji (dodam, że w tym bezpłatnym wydarzeniu mógł wziąć udział każdy chętny). Festiwal to również konkursy, w których do wygrania są vouchery do restauracji biorących udział w akcji Kulinarnego Poznania.Już w poniedziałek z okazji Dnia Wegetarianizmu restauracje biorące udział w akcji przedstawią swoje wegetariańskie menu - wszak wege nie musi być nudne. Szczegóły znajdziecie na stronie www.kulinarnypoznan.pl .Nie mogło się również obyć bez pamiątkowego zdjęcia. W pierwszym rzędzie Organizatorzy oraz Szefowie kuchni, dalej - garstka pozostałych do końca pokazów Uczestników/Degustatorów.