Wykonanie
Zatęskniliście już za latem? Macie dość pieczarkowej i innych tłustych zup, które nieubłaganie nadciągają (no, bo zima i cimno, i zimno będzie...)Jeśli tak, to mam dla Was coś świetnego! Zupa kolorem przypomina pastelowe, zwiewne sukienki. A smak?
Jabłko,
jogurt,
awokado czyli lekko i
owocowo. Może być chłodnikiem, jeżeli
bulion będzie zimny, ale ja wybrałam wersję na ciepło. W końcu nie chcę
mieć żadnego problemu z gardłem :)Przepis pochodzi z książki Apetyczna panna Dahl Sophie Dahl.Przepis na 2 porcje:2 duże, dojrzałe
awokado1 spore
jabłko*150 ml
jogurtu naturalnego1 szklanki ciepłego
bulionu z warzywsok z 1/2
limonkiszczypta
soli,
pieprzu i
chillido przybrania: świeża
natka pietruszki (w oryginale
kolendra)
Jabłko pokroić na małe części. Zmiksować wszystkie składniki oprócz przypraw. Doprawić do smaku. Wlać do miseczek i posypać
natką pietruszki.Jeść można bez dodatków, ale żeby się najeść najlepiej podawać z grzankami.* U mnie delikates albo cortland, nie jestem pewna, bo mama hoduje je na działce i sama nie jest pewna...Jeżeli chcecie podać zupę w miseczkach zrobionych z połówki
awokado pamiętajcie o dokładnym myciu!I jeszcze jedno: zupa w skórce
awokado to mało zmywania. Jak tu nie kochać tych odpadów? :)