ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z awokado

Kremowa zupa z awokado

nazwa

Wykonanie

Zatęskniliście już za latem? Macie dość pieczarkowej i innych tłustych zup, które nieubłaganie nadciągają (no, bo zima i cimno, i zimno będzie...)
Jeśli tak, to mam dla Was coś świetnego! Zupa kolorem przypomina pastelowe, zwiewne sukienki. A smak? Jabłko, jogurt, awokado czyli lekko i owocowo. Może być chłodnikiem, jeżeli bulion będzie zimny, ale ja wybrałam wersję na ciepło. W końcu nie chcę mieć żadnego problemu z gardłem :)
Przepis pochodzi z książki Apetyczna panna Dahl Sophie Dahl.
Przepis na 2 porcje:
2 duże, dojrzałe awokado
1 spore jabłko*
150 ml jogurtu naturalnego
1 szklanki ciepłego bulionu z warzyw
sok z 1/2 limonki
szczypta soli, pieprzu i chilli
do przybrania: świeża natka pietruszki (w oryginale kolendra)
Jabłko pokroić na małe części. Zmiksować wszystkie składniki oprócz przypraw. Doprawić do smaku. Wlać do miseczek i posypać natką pietruszki.
Jeść można bez dodatków, ale żeby się najeść najlepiej podawać z grzankami.
* U mnie delikates albo cortland, nie jestem pewna, bo mama hoduje je na działce i sama nie jest pewna...
Jeżeli chcecie podać zupę w miseczkach zrobionych z połówki awokado pamiętajcie o dokładnym myciu!
I jeszcze jedno: zupa w skórce awokado to mało zmywania. Jak tu nie kochać tych odpadów? :)
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/10/kremowa-zupa-z-awokado.html