ßßß Cookit - przepis na TRUSKAWKI I MIÓD CZYLI CIASTO CUD

TRUSKAWKI I MIÓD CZYLI CIASTO CUD

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy w pełni, więc proponuję właśnie to ciasto. Półkruche ciasto miodowe przekładane masa z kaszy manny a do tego mus truskawkowy i biszkopciki. Całość tworzy nadzwyczaj udaną kompozycję. Zapraszam do spróbowania, :)
Składniki
Ciasto miodowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 150 g margaryny ( miękkiej)
- 2 jajka ( małe)
- 3 łyżki płynnego miodu
- mąka do podsypywania.
Masa z kaszy manny:
-1/2 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Mus:
- 30 dag truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy niskosłodzony
- opakowanie biszkoptów
1.Przygotować ciasto: składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Każdą część rozwałkować, podsypując lekko mąką na placek. Formę o wymiarach 35 x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej jeden z placków, wyrównując brzegi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 160- 170 stopni - funkcja z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180 stopni). W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić.
2. Kaszę ugotować na mleku, dodać cukry, wymieszać, zestawić z ognia i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać utarte masło i aromat, utrzeć na jednolitą masę.Wystudzone ciasto przełożyć masą, posmarować lekko dżemem truskawkowym i przykryć drugim plackiem.
3.
Galaretki razem rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować. Odstawić, gdy zacznie tężeć powoli wykładać na ciasto, wyrównując powierzchnię. Na końcu ułożyć biszkopty, lekko je dociskając.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/06/TRUSKAWKI-I-MIOD-CZYLI-CIASTO-CUD.html