Wykonanie
Bardzo lubię ciasto
miodowe, chętnie też z nim eksperymentuję. Tym razem postanowiłam przełożyć
miodowe placki masą
jabłkową z dodatkiem
borówek i z nutą
owoców leśnych a także pianką
truskawkową, do tego czekoladowa posypka i gotowe. Mąż zabrał ciasto do pracy, gdzie wszystkim smakowało, co mnie baaardzo ucieszyło. Lubię uszczęśliwiać ludzi ;)Składniki:Placki
miodowe:- 3 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
sody- 150 g
margaryny ( miękkiej)- 2
jajka ( małe)- 3 łyżki płynnego
miodu-
mąka do podsypywaniaMasa
jabłkowa:- 4-5 średnich
jabłek- 1
galaretka o smaku
owoców leśnych- 1 szklanka gorącej
wody- dodatkowo 2 łyżki zmiksowanych
borówek (mogą być mrożone)Pianka truskawkowa:- 300 ml
śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)- 1
galaretka truskawkowa- 1/2 szklanki gorącej
wodyDodatkowo:- posypka czekoladowa1. Przygotować ciasto: do miski wsypać
mąkę,
cukier,
sodę, dodać
miękką margarynę i
jajka oraz
miód, zagnieść gładkie ciasto, podsypując lekko
mąką. Podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia 29x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ciasto nakłuć lekko widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (termoobieg 160 stopni) i piec przez około 15 minut aż się ładnie zrumieni. W taki sam sposób upiec drugi placek. Ciasto wystudzić.
2.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej
wody i pozostawić do ostudzenie. Gdy zacznie tężeć, obrać
jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. Tak przygotowane
jabłka wymieszać z musem
borówkowym i mocno tężejącą
galaretką. Następnie wyłożyć na placek
miodowy. Wstawić do lodówki na 10 minut.
3.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej
wody, pozostawić do wystudzenia. Gdy
galaretka zacznie mocno tężeć, wtedy ubić na sztywno
śmietankę i wymieszać z tężejącą
galaretką. Piankę podzielić na dwie części. Jedną część pianki wyłożyć na masę
jabłkową, przykryć drugim
miodowym plackiem, wyłożyć pozostałą piankę. Wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Następnie posypać posypką
czekoladową.
Ciasto powinno poleżeć przez noc w lodówce. Następnego dnia nic tylko zajadać. Smacznego!