ßßß
Zapiekanka podana została w towarzystwie kiszonego ogóreczka i kufelka piwa. Mąż zachwycony :)Składniki na 4 porcje:- 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (ugotowanej w osolonej wodzie)- 1/2 opakowania warzyw na patelnię- 100 g wędzonego boczku- 200 g mięsa mielonego- 1 cebula- 2-3 ząbki czosnku- sól, pieprz, zioła prowansalskie- 200 ml sosu beszamelowego- 100 g startego żółtego seraDodatkowo:- słodka mielona paprykaCebulę zeszklić, dodać zmiażdżony czosnek i warzywa, podsmażyć. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, po chwili dodawać mięso, dzieląc je na mniejsze kawałki, podsmażać parę minut, następnie całość osączyć z tłuszczu.Mięso i boczek wymieszać z kaszą i warzywami, doprawić do smaku.. Wszystko przełożyć do formy żaroodpornej, polać sosem beszamelowym i oprószyć słodka mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( u mnie termoobieg) i zapiekać przez około 1/2 godziny. Na parę minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypać startym żółtym serem.

Przepis bierze udział w akcji: