Wykonanie
Od jakiegoś czasu mieliśmy w zamrażarce mieszankę chińską. Nie jestem zwolenniczką tego typu produktów, ale biorąc pod uwagę skład opakowania (same warzywa, żadnych dodatków) stwierdziłam, że wykorzystam i zobaczę co z tego wyjdzie. Improwizowałam od początku do końca. Wyszło bardzo smaczne danie, które
będę powtarzać bardzo często!
Składniki:- 500 g
piersi z kurczaka,- 1 opakowanie mieszanki chińskiej (lub warzywa:
marchew,
por,
papryka,
grzyby mun lub
pieczarki,
cebula,
pędy bambusa),- 1 torebka
ryżu,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
curry,
czosnek granulowany,
papryka chilli,-
olej do podsmażenia.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Posypujemy
przyprawami, dokładnie mieszamy, na chwilę odstawiamy. Po chwili podsmażamy
mięso na 1 łyżce
oleju - do zmiany koloru na biały. Dodajemy mieszankę chińską, podlewamy
wodą, przykrywamy pokrywką. Po ponownym zagotowaniu wsypujemy
ryż, mieszamy i dusimy przez ok. 15 minut do miękkości
ryżu. W trakcie gotowania można podlać
wodą. Na koniec przyprawiamy do smaku. Główną
przyprawą było u mnie
curry, dzięki któremu potrawa stała się niezwykle aromatyczna. Smacznego!