ßßß Cookit - przepis na Słoneczne ciasto z ananasem

Słoneczne ciasto z ananasem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam lekkie, biszkoptowe ciasta z dodatkiem kremu z mascarpone. Smakują wyśmienicie i dobrze przyjmują rozmaite dodatki. Mało tego - rzadko się nudzą, bo za sprawą owych dodatków za każdym razem mogą smakować inaczej. Nie podaję źródła, bo nie wzorowałam się na żadnym przepisie. Biszkopt od lat robię tak, jak nauczyła mnie Mama, reszta to kwestia mojego gustu. Wybaczcie za fatalne zdjęcia, ale nie było czasu na lepsze ujęcia.
Składniki - biszkopt:
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli macie obawy, że opadnie).
Składniki - pozostałe:
- 1 puszka ananasów,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 500 ml śmietany 30 lub 36%,
- 1 fiks do ubijania śmietany,
- 250 g mascarpone,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy (białka) na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. W połowie ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy piana będzie ubita, dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mikser wyłączamy, bardzo powoli dodajemy przesiane mąki (teraz można dodać proszek), mieszamy bardzo delikatnie za pomocą szpatułki. Ciasto umieszczamy w formie (jeśli użyjemy zwykłej blachy z piekarnika, ciasto będzie odpowiednio niskie, bez konieczności przekrojenia wzdłuż) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem). Pieczemy do suchego patyczka (ok. 30-40 min.). Po upieczeniu studzimy na kratce (jeśli nie użyjemy proszku do pieczenia, po wyjęciu z piekarnika ciasto należy upuścić wraz z blachą z wysokości kolan na dywan). W trakcie pieczenia galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody. Studzimy.
Jeśli ciasto wyjdzie wysokie (choć nie powinno), można przekroić je wzdłuż na dwa blaty i przełożyć kremem w środku, lub wykorzystać drugi do innego ciasta.
Bardzo dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem fiksu oraz cukru pudru. Na koniec dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką lub ubijamy na najniższych obrotach.
Do tężejącej galaretki dodajemy pokrojone na małe kawałki ananasy. Przestudzony biszkopt smarujemy kremem i wylewamy galaretkę (nie może być lejąca, najlepiej by była prawie gotowa). Dla bezpieczeństwa można ciasto dookoła obłożyć folią aluminiową (tak, by przylegała do boków i była wyższa od ciasta). Gotowe ciasto natychmiast wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/soneczne-ciasto-z-ananasem.html