Wykonanie
Wyglądam przez okno... i nic nie widzę. Jak rano się obudziłam, przeraziłam się, że pada śnieg. Pogoda nie sprzyja dziś motywacji, ale początek weekendu zdecydowanie poprawia nastrój. W związku z tym, mam dla Was propozycję bardzo smacznej przystawki.
Sałatkę z
ryżem robię od dobrych paru lat - jest stałym punktem menu. Przepis dostałam od Mamy. Zachęcam do spróbowania! :)
Składniki:- 1 torebka ugotowanego
ryżu,- 5-6 plasterków ulubionej
szynki,- 1 puszka
kukurydzy,- 5-6
ogórków konserwowych (jeśli są duże, to mniej),- 4-5 plastrów
ananasa z puszki,-
majonez,-
sól,
pieprz czarny mielony Prymat - do smaku.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy, a następnie wysypujemy z
torebki do miski. Dodajemy
kukurydzę,
szynkę pokrojoną w kostkę,
ogórki pokrojone w drobną kostkę i plastry
ananasa (pokrojone w drobną kostkę). Dodajemy
majonez i przyprawiamy do smaku. Można dodać posiekaną
natkę. Smacznego!