ßßß Cookit - przepis na Muffinki pieczone w lodowych wafelkach

Muffinki pieczone w lodowych wafelkach

nazwa

Wykonanie

Zanim upiekłam te muffinki, poczyniłam małe "śledztwo" w internecie. Obawiałam się, czy wafelki wytrzymają proces pieczenia, i czy nie przewrócą się w trakcie. Okazuje się, że wafelki typu miseczki, z falowanymi brzegami mogą nie dać rady i rozpłaszczyć się wraz z rozlewającym się ciastem (nie próbowałam, czytałam opinie). Wafelki-rożki z wiadomych przyczyn nie mogą piec się na stojąco. Jedynym wyjściem są te, które widzicie na zdjęciach. W trakcie pieczenia nic się z nimi nie dzieje, później też nie stają się twarde. Pomysł jest zdecydowanym strzałem w dziesiątkę. Wyglądają ciekawie, smakują doskonale. Ku mojemu zdziwieniu, wafelki świetnie komponują się smakowo z muffinkami. Pomysł polecam zwłaszcza tym osobom, które nie mają specjalnych foremek, albo chcą podarować muffinki w prezencie. Inspiracją pieczenia w wafelku było zdjęcie znalezione w internecie, przepis jest mój.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 160 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 150 ml gazowanego napoju pomarańczowego,
- 100 ml oleju,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy (wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej),
- 2 łyżki groszków czekoladowych,
- wafelki do lodów (z całej porcji wychodzi ok. 20 muffinek, ale jest to zależne od wielkości wafelków - moje były małe i wąskie w środku),
- dodatkowo - lukier pomarańczowy: pół szklanki cukru pudru, łyżka lub dwie soku z pomarańczy,
- dekoracja: skórka otarta z pomarańczy, groszki czekoladowe.
Wszystkie składniki mokre mieszamy w misce za pomocą trzepaczki (jajka, napój, olej). Składniki suche łączymy w osobnej misce (przesiana mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórka pomarańczowa). Zawartość obu misek łączymy w jednej. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Wafelki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości (przed napełnieniem warto sprawdzić, czy wafelki stoją stabilne - jeśli nie, można delikatnie spiłować spód nożem - pamiętając, by nie przedziurawić). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut). Po upieczeniu studzimy na kratce. Gdy będą już zimne, polewamy lukrem (energicznie mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy - ilość soku można regulować, w zależności od pożądanej konsystencji). Dekorujemy skórką pomarańczową i groszkami. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/11/muffinki-pieczone-w-lodowych-wafelkach.html