Wykonanie
Zawsze, kiedy myślałam o tej surówce, na myśl przychodziło mi określenie "
sałatka". Dlaczego? Pewnie za sprawą
majonezu! Z całą pewnością jest to surówka - w końcu w jej skład wchodzi
surowe warzywo. Zwał jak zwał, uwielbiam ją nawet bezimienną. Jest idealna na niespodziewane wizyty, bo zawiera składniki, które zazwyczaj mamy w domu. Doskonale smakuje zarówno jako dodatek do drugiego dania, jak i samodzielna przystawka. Przepis pochodzi z zapisków Mamy, bardzo gorąco polecam!
Składniki:- średniej wielkości
seler,- garść
rodzynek,- sok z połowy
cytryny,-
sól,
cukier,-
majonez.
Selera myjemy, obieramy, ścieramy na tarce. Polewamy
sokiem z cytryny. Dodajemy
rodzynki,
majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku
solą i
cukrem. A nie mówiłam, że błyskawiczna? :) Oprócz
majonezu można dodać także
śmietanę. Smacznego!