ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa pomidorowa z lubczykiem i mozzarellą

Kremowa zupa pomidorowa z lubczykiem i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Truskawki pochłonęły mnie tak bardzo, że zupełnie zabrakło mi pomysłu na obiad. Szybki przegląd szafki rozbudził we mnie apetyt na zupę pomidorową. Tym razem miałam ochotę na trochę inną wersję i postanowiłam nieco urozmaicić ulubiony przepis. Lubczyk dodaje zupie niesamowitego aromatu, a mozzarella sprawia, że pokochają ją miłośnicy spaghetti. Zobaczcie, co dobrego z tego wyszło...
Składniki:
- 3 puszki pomidorów,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- świeży lubczyk (u mnie ok. 5 średnich listków),
- mozzarella,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano, cukier,
- wcześniej ugotowany bulion lub domowe kostki rosołowe,
- olej do smażenia,
- dodatkowo: makaron.
Bulion podgrzewamy, w tym samym czasie na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy się zeszklą, dodajemy pomidory z puszki oraz lubczyk. Dusimy przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie przyprawiamy, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem (razem z lubczykiem). Całość dodajemy do gorącego bulionu, mieszamy. Jeśli nie macie domowych kostek rosołowych ani bulionu, można po prostu dolać wodę. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy trochę mozzarelli (startej). Mieszamy. Podajemy z makaronem i świeżo posypaną startą mozzarellą. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/07/kremowa-zupa-pomidorowa-z-lubczykiem-i.html