Wykonanie
Truskawki pochłonęły mnie tak bardzo, że zupełnie zabrakło mi pomysłu na obiad. Szybki przegląd szafki rozbudził we mnie apetyt na zupę
pomidorową. Tym razem miałam ochotę na trochę inną wersję i postanowiłam nieco urozmaicić ulubiony przepis.
Lubczyk dodaje zupie niesamowitego aromatu, a
mozzarella sprawia, że pokochają ją miłośnicy spaghetti. Zobaczcie, co dobrego z tego wyszło...
Składniki:- 3 puszki
pomidorów,- 2 średniej wielkości
cebule,- 3 ząbki
czosnku,- świeży
lubczyk (u mnie ok. 5 średnich listków),-
mozzarella,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
bazylia,
oregano,
cukier,- wcześniej ugotowany
bulion lub domowe
kostki rosołowe,-
olej do smażenia,- dodatkowo:
makaron.
Bulion podgrzewamy, w tym samym czasie na patelni z odrobiną
oliwy podsmażamy posiekaną
cebulę i przeciśnięte ząbki
czosnku. Gdy się zeszklą, dodajemy
pomidory z puszki oraz
lubczyk. Dusimy przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie przyprawiamy, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem (razem z
lubczykiem). Całość dodajemy do gorącego
bulionu, mieszamy. Jeśli nie macie domowych
kostek rosołowych ani
bulionu, można po prostu dolać
wodę. Na koniec doprawiamy do smaku
przyprawami, dodajemy trochę
mozzarelli (startej). Mieszamy. Podajemy z
makaronem i świeżo posypaną startą
mozzarellą. Smacznego!