Wykonanie
Czasami są takie dni, że gdzie nie spojrzę po wenie ani śladu. Ukrywa się, skubana, albo zapada w sen zimowy. Ale ale! Dzikowiec jest sprytny i ma swoją taktykę. Odpuszcza, poddaje się rozrywkom zupełnie niekulinarnym, tak w ramach dbałości o zdrowie fizyczne (po części i psychiczne). Ostatnio do ich
grona dołączyło pilates, ale to bardziej z konieczności, niż własnej inicjatywy. Gdy umysł (i szanowne ciało, rzecz jasna) Dzikowca poddawane są wszelakim rozrywkom, zaczyna polowanie na wenę. Zazwyczaj jest to chwila, bo Dziki jak wiadomo to sprytne bestie. Jedna chwila i już jest w kuchni. Wchodzi do niej bez pomysłu, wychodzi z pachnącą zapiekanką . Wena taka mądra, a dała się zaskoczyć! Dumny Dzik ujął upolowaną wenę na filmie i obwieścił ją światu. Świecie, podoba się?
Składniki:- 500 g
schabu,- 4 średniej wielkości
ziemniaki,- 1
cebula,- 1
por,- 1 średniej wielkości
marchew,- 1 puszka
pomidorów,- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego,- 1-2 ząbki
czosnku,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
lubczyk,
przyprawa do gyrosa,
bazylia,
oregano,
cukier,-
olej,- 1 kulka
mozzarelli.
Schab myjemy, kroimy w kostkę (niezbyt dużą), umieszczamy w misce. Polewamy olejem/oliwą z
oliwek (2 łyżkami), posypujemy obficie
solą,
pieprzem,
papryką ostrą,
lubczykiem i
przyprawą do gyrosa. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy
ziemniaki i kroimy na bardzo cienkie plasterki (im cieńsze, tym lepiej, bo szybciej będą miękkie).
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy, kroimy na pół - jedną połowę wykorzystamy do sosu, drugą kroimy w
pióra (lub zwykłe plasterki).
Pora myjemy, kroimy na plasterki. Przygotowujemy sos: na łyżce
oleju podsmażamy połowę
cebuli pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty ząbek
czosnku (lub dwa). Po chwili dodajemy
pomidory z puszki i koncentrat. Dusimy przez ok. 10 minut. Po tym czasie przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem,
papryką ostrą,
bazylią i
oregano, a następnie blendujemy na gładki sos. Gotowy sos zostawiamy na
boku (ewentualnie doprawiamy do smaku). Patelnię rozgrzewamy, a następnie podsmażamy krótko
mięso - tylko do zabielenia (energicznie mieszamy). W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:
ziemniaki (równa warstwa rozłożona na dnie),
cebula pokrojona w piórka,
marchew starta na dużych oczkach,
mięso,
por pokrojony w plasterki i od nowa -
ziemniaki,
cebula,
marchew,
mięso,
por - do momentu, gdy zabraknie składników. Na wierzchu powinny być
ziemniaki. Całość polewamy
sosem pomidorowym tak, by wpłynął także do samego dna. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości składników, czyli ok. 30-40 minut. Tuż przed końcem na wierzchu układamy
mozzarellę pokrojoną w plasterki lub startąna tarce. Zapiekamy bez przykrycia. Smacznego! Wersję krok po kroku możecie zobaczyć na filmie (wybaczcie, to mój pierwszy, więc jest sporo niedociągnięć; film nie ma dźwięku, ale to celowe działanie) :)