Wykonanie
Sałatka warstwowa od dawna jest stałą składową mojego wiosenno-letniego menu. Ostatnio przypomniałam sobie o jej istnieniu i postanowiłam zrobić. Jej zapach kusił za każdym razem, kiedy otwieraliśmy lodówkę. Gdyby nie sos, którym polewa się wierzch powiedziałabym, że jest dietetyczna - w końcu jej główną składową są warzywa! Zawsze można zrezygnować z sosu i wybrać opcję light, ale to już nie będzie to samo :)
Składniki, w podanej kolejności od pierwszej warstwy:- mała
sałata lodowa (pokrojona w cienkie paski),- średni
ogórek zielony (plasterki, niezbyt cienkie),- średniej wielkości
cebula (pokrojona w plasterki lub w kostkę),- 2
pomidory obrane ze skórki (pokrojone w ósemki),- 1 puszka
kukurydzy,- mały kawałek
szynki (starty na tarce z małymi oczkami),- mały kawałek
sera żółtego (starty na tarce z małymi oczkami),- 3
jajka (pokrojone w ósemki),- sos (5 łyżek
majonezu, 3
ketchupu, 1 łyżka
musztardy; sos najlepiej przygotować tuż przed podaniem).Wszystkie podane składniki tworzą kolejne warstwy. Należy je równomiernie rozłożyć. Proporcje należy dostosować do wielkości miski - moje są na większą, w kształcie trapezu. Smacznego!!!