ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka makaronowa z cukinią i kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z cukinią i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam cukinię, dlatego nie mogłam się jej doczekać. Pieczona smakuje doskonale! W towarzystwie innych dodatków jest znakomita w roli zapiekanki. Miałam na nią pomysł, ale chciałam jeszcze poszukać fajnego sosu. Znalazłam przepis, który był zbliżony do mojego, a dodając jeszcze sos wyszło niemal identycznie :) Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- kiełbasa (1 laska),
- szynka (2-3 plasterki),
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 2 duże garście surowego makaronu (kształt dowolny)*,
- 1 duża cebula,
- ser żółty do posypania wierzchu,
- sos: 3 jajka, 2 czubate łyżki Lutenicy (u mnie łagodna; można zastąpić sosem pomidorowym lub zwykłym koncentratem), 1 czubata łyżka śmietany 30 lub 36%, sól, pieprz, bazylia, oregano,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra,
- olej do smażenia.
Na łyżce oleju smażymy pokrojoną cebulę (można dowolnie, ja pokroiłam na półksiężyce). Gdy się zeszkli, dodajemy kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Smażymy przez ok. 5 minut - do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy umytą i pokrojoną cukinię (moja była duża, więc pokroiłam ją na 0,5 cm plasterki, a następnie każdy na 4 części - ćwiartki). Przyprawiamy. Smażymy przez ok. 5 minut.
Do misy miksera wbijamy jajka i miksujemy z dodatkiem soli. Po chwili dodajemy Lutenicę oraz śmietanę. Ubijamy na gładką masę. Przyprawiamy.
Naczynie żaroodporne lekko smarujemy sosem, dodajemy 1/2 suchego makaronu, na nim układamy połowę zawartości patelni, pozostały makaron i pozostałe składniki z patelni. Całość polewamy sosem. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem (może być pokrywa od naczynia lub folia aluminiowa) do miękkości makaronu (ok. 40 min.). W trakcie pieczenia w razie potrzeby można podlać wodą. Gdy makaron będzie miękki, przykrycie zdejmujemy, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy. Zapiekanka najlepiej smakuje tego samego dnia. Po odgrzaniu nadal jest smaczna, ale staje się bardziej sucha. Smacznego!
*makaron można dodać ugotowany - wówczas czas pieczenia będzie krótszy.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/07/zapiekanka-makaronowa-z-cukinia-i.html