ßßß
Składniki (na 5-6 kotletów):- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej,- 2 marchewki,- 1 cebula,- 1/2 słoika marynowanego selera (można użyć świeżego),- 1 jajko,- 3 łyżki mąki pszennej,- posiekana natka,- sól, pieprz,- olej do smażenia.
Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach oraz odsączony seler (jeśli użyjemy świeży - należy zetrzeć jak marchew). Chwilę smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki należy wymieszać w misce (kasza powinna być zimna, warzywa także). Doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!