ßßß Cookit - przepis na Ciasto "salceson"

Ciasto "salceson"

nazwa

Wykonanie

Nazwa tego ciasta może nie brzmi zbyt zachęcająco (zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za salcesonem), ale sam smak wynagradza wszystko. Jest szybkie w przygotowaniu, niezwykle proste i nie można oprzeć się przed pokusą zjedzenia kolejnej porcji. Dzięki dodatkowi jabłek jest wilgotne i doskonale wpisuje się w klimat pogody za oknem. Przepis znalazłam u Smacznej Pyzy, jeden składnik dodałam od siebie.
Składniki - na standardową keksówkę:
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 190 g cukru,
- 100 ml oleju,
- 230 g przesianej mąki pszennej,
- 10 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 2 jabłka + 1 łyżka mąki pszennej + 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki likieru porzeczkowego (będzie pasował także wiśniowy lub winogronowy).
W jednej misce mieszamy składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, skórkę otartą z cytryny. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę (oczywiście bez gniazd), polewamy sokiem z cytryny, mieszamy, a następnie dodajemy mąkę. Odstawiamy na bok.
W drugiej misce umieszczamy: jajka, cukier i sól. Miksujemy przez chwilę. Mikser na moment wyłączamy, dodajemy olej - powoli, najlepiej dzieląc na tury. Miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy partiami składniki suche. Gdy wszystko dobrze się połączy, mikser wyłączamy. Do masy dodajemy nalewkę, mieszamy, a następnie przygotowane wcześniej jabłka (mieszamy łyżką). Gotowe ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 60 min. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/11/ciasto-salceson.html