ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne ciasto z mirabelkami (bez miksera)

Błyskawiczne ciasto z mirabelkami (bez miksera)

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie słodko-kwaśne ciasta, dzisiejszy przepis jest dla Was. Jest błyskawiczne zarówno w przygotowaniu, jak i jedzeniu! Nie musicie mieć miksera, wystarczy łyżka i dwie miski. Przepis jest idealny na niezapowiedziane wizyty. Źródło: Kuchnia Agaty .
Składniki (na małą keksówkę; w przypadku większej blachy, radzę podwoić składniki):
- 2 jajka,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego),
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- dodatkowo: 1-2 łyżki wody (jeśli ciasto będzie zbyt gęste i zbite),
- opcjonalnie: przyprawa do kawy i deserów lub mieszanka: cynamonu, kardamonu i brązowego cukru,
- 1 szklanka wypestkowanych mirabelek.
Wszystkie składniki suche umieszczamy w jednej misce (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), mokre w drugiej (jajka, olej, ekstrakt). Zawartość obu misek mieszamy, następnie łączymy w jednej (jeśli będzie zbite/gęste, dodajemy trochę wody i mieszamy). Ciasto umieszczamy w formie, układamy umyte, wypestkowane i przekrojone na pół mirabelki - skórkami do dołu. Posypujemy obficie przyprawami. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 minut). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/08/byskawiczne-ciasto-z-mirabelkami-bez.html