Wykonanie
Pasztet z
pieczarek okazał się niebanalnym smakołykiem, urozmaicającym kanapki oraz samodzielne przekąski. Jest banalnie prosty w wykonaniu, składa się z krótkiej listy składników. Myślę, że u Was też stanie się prawdziwym
hitem. Przepis znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu Natalii .
Składniki (na 1 standardową keksówkę):- 1 kg
pieczarek,- 3
cebule,- 2
bułki namoczone w wodzie,- 4
jajka,- posiekana
natka pietruszki (mały pęczek),-
przyprawy:
sól,
pieprz,-
olej,
masło,-
masło i
bułka tarta do keksówki.Rozpoczynamy od przygotowania
pieczarek: myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Wrzucamy do garnka, włączamy gaz i gotujemy do momentu odparowania całej
wody. Na 1-2 łyżkach
oleju podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy
pieczarki. Przyprawiamy do smaku. Chwilę smażymy.Zawartość patelni umieszczamy w misce, czekamy aż masa przestygnie. Dodajemy odciśniętą z
wody bułkę,
żółtka, posiekaną
natkę i mieszamy. W misie miksera ubijamy
białka na sztywną pianę (gdy się spienią, dodajemy szczyptę
soli i dalej ubijamy). Pianę dodajemy do masy pieczarkowej, delikatnie mieszamy. Na koniec można jeszcze dla pewności przyprawić - masa z pewnością "wchłonie"
przyprawy, dlatego nie żałujmy ich. Keksówkę smarujemy
masłem, obsypujemy
bułką tartą. Umieszczamy w niej masę
pieczarkową, wyrównujemy z wierzchu. Układamy kilka wiórków
masła. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. godziny. Po upieczeniu studzimy i dopiero wyjmujemy z keksówki. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce - będzie łatwiej pokroić. Smacznego!