ßßß Cookit - przepis na Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

Pasztet z pieczarek okazał się niebanalnym smakołykiem, urozmaicającym kanapki oraz samodzielne przekąski. Jest banalnie prosty w wykonaniu, składa się z krótkiej listy składników. Myślę, że u Was też stanie się prawdziwym hitem. Przepis znalazłam na zaprzyjaźnionym blogu Natalii .
Składniki (na 1 standardową keksówkę):
- 1 kg pieczarek,
- 3 cebule,
- 2 bułki namoczone w wodzie,
- 4 jajka,
- posiekana natka pietruszki (mały pęczek),
- przyprawy: sól, pieprz,
- olej, masło,
- masło i bułka tarta do keksówki.
Rozpoczynamy od przygotowania pieczarek: myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Wrzucamy do garnka, włączamy gaz i gotujemy do momentu odparowania całej wody. Na 1-2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy do smaku. Chwilę smażymy.
Zawartość patelni umieszczamy w misce, czekamy aż masa przestygnie. Dodajemy odciśniętą z wody bułkę, żółtka, posiekaną natkę i mieszamy. W misie miksera ubijamy białka na sztywną pianę (gdy się spienią, dodajemy szczyptę soli i dalej ubijamy). Pianę dodajemy do masy pieczarkowej, delikatnie mieszamy. Na koniec można jeszcze dla pewności przyprawić - masa z pewnością "wchłonie" przyprawy, dlatego nie żałujmy ich. Keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej masę pieczarkową, wyrównujemy z wierzchu. Układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. godziny. Po upieczeniu studzimy i dopiero wyjmujemy z keksówki. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce - będzie łatwiej pokroić. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/pasztet-pieczarkowy.html