ßßß
Składniki (na ok. 8-9 kotletów):- 5 jajek ugotowanych na twardo,- 1 surowe jajko,- 5-6 pieczarek,- 1 cebula,- bułka tarta,- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra,- opcjonalnie: olej do smażenia.Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, obieramy ze skorupek. Gdy ostygną, kroimy w kosteczkę. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce do garnka. Włączamy gaz, dusimy. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w kostkę. Dodajemy do pieczarek. Dusimy do momentu odparowania całej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy.Do miski z jajkami pokrojonymi w kostkę dodajemy pieczarki z cebulą. Mieszamy. Dodajemy surowe jajko, przyprawy. Mieszamy, aż powstanie zwarta masa. Formujemy kolety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju lub układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut. Smacznego!