ßßß
Składniki:- 5-6 plasterków schabu,- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, sól morska prowansalska,- 1 cebula,- kilka pieczarek,- 1/2 cukinii,- 2-3 garście liści szpinaku,- 1 łyżka masła,- mozzarella.Schab kroimy na plastry, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Podsmażamy na suchej patelni - tylko do zmiany koloru. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy cukinię - umytą i pokrojoną w kostkę (nie obieramy) oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawiamy solą. Na schabie rozkładamy podsmażone warzywa. Na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Powstały sos przelewamy do naczynia z mięsem i warzywami. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Posypujemy solą prowansalską. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy. Smacznego!