Schab zapiekany ze szpinakiem, cukinią, pieczarkami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Przyznam szczerze, że na samo wspomnienie o smaku tego mięsa natychmiast robię się głodna. Jest łatwe w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i z pewnością warto je zrobić. Przepis należy do grona moich ulubionych. Bardzo polecam!
Składniki:
- 5-6 plasterków schabu,
- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, sól morska prowansalska,
- 1 cebula,
- kilka pieczarek,
- 1/2 cukinii,
- 2-3 garście liści szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- mozzarella.
Schab kroimy na plastry, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Podsmażamy na suchej patelni - tylko do zmiany koloru. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy cukinię - umytą i pokrojoną w kostkę (nie obieramy) oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawiamy solą. Na schabie rozkładamy podsmażone warzywa. Na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Powstały sos przelewamy do naczynia z mięsem i warzywami. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Posypujemy solą prowansalską. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/05/schab-zapiekany-ze-szpinakiem-cukinia.html