Wykonanie
Dziś przepis na pyszne, chrupiące
ciasteczka wspaniale nadające się jako dodatek do
kawy bądź
herbaty. Można je chrupać w pracy, w szkole, na spacerze. Smak
masła i aromat
migdałów jest fantastyczny, a pasiasta faktura wesoła. Polecam Wam serdecznie te cudowne, szybko znikające
ciasteczka ciasteczka :-) A przepis na nie znalazłam tu ;-)TYGRYSKI250 g zimnego
masła130 g
cukru pudru2
białkaszczypta
soliskórka otarta z połowy
cytrynykilka kropli
aromatu migdałowego435 g
mąki pszennej25 g
kakao100 g
migdałów w skórcePrzesiany
cukier puder zagniatamy z posiekanym
masłem. Dodajemy
białka,
sól,
aromat migdałowy oraz
skórkę z cytryny i zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części.Do jednej części dodajemy 225g
mąki, do drugiej pozostałą
mąkę i
kakao. Każdą część zagniatamy, po krótkim wyrobieniu zawijamy w folię i chowamy do lodówki na miń 2h.Po wyjęciu ciasta z lodówki każdą część rozwałkować przez folię spożywczą na grubość ok. 3mm.Ciasto dzielimy na paski równej szerokości – ok. 6cm, i układamy je na folii spożywczej kolorami na zmianę, a co trzecią warstwę układamy
migdały w dwóch rzędach (równoległych do dłuższej krawędzi ciasta).Po ułożeniu wszystkich warstw z pasków ciasta i
migdałów, powstałą sztabkę delikatnie wałkujemy aby ciasto się połączyło i
migdały się ładnie ułożyły. Następnie zawijamy ją w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 2h (aby ciasto dobrze stwardniało ale nie zamarzło na kamień).Wyjmujemy sztabką i stopniowo odwijając z folii kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 10-15min w temp 185 stopni.SMACZNEGO :-)