Wykonanie
Ciasto kręcone na dni zakręcone ;-) Całkiem smaczne, całkiem nie drogie, całkiem łatwe w wykonaniu. Spodobać się powinno każdemu, zwłaszcza że można je nadziać praktycznie wszystkimi
owocami. Więc zakasujemy rękawy, maszerujemy do kuchni, kręcimy, pieczemy i JEMY :-)2 szklanki
mąki2
jaja150 g
cukru200 ml
oleju1/2 opakowania
proszku do pieczenia1 puszka
ananasów5 łyżek
soku z ananasów1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli2 - 3 łyżki
kakaoMąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukry mieszamy w misce. Dodajemy
olej,
jajka,
sok z ananasa i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie w rzędach układamy krążki odsączonego
ananasa. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną zabarwiamy
kakaem na ciemno. Wykładamy na ułożone
ananasy porcjami - raz ciemną, raz jasną masę.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.Równie smaczna jest wersja z
jabłkiem - należy pamiętać aby plastry
jabłka były przynajmniej 1 cm grubości.SMACZNEGO :-)