Wykonanie
To ciasto jest
wynikiem pomieszania z poplątaniem. Postanowiłam lekko zmodyfikować znany Wam już przepis na muffinki i zrobić z niego ciasto zamiast babeczek. Efekt wyszedł zadowalający, ciasto jest smaczne, wilgotne i słodkie, z
owocową nutą. Co prawda wygląda jak kamień marsjańki, ale to tylko "zasłona dymna" ;-)500 g
mąki300 g
jeżyn100 g
cukru brązowego2 opakowania
cukru wanilinowego200 g
margaryny300 ml
mleka2
jaja3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 łyżki
kakao100 g
białej czekoladyMąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli.
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml
mleka,
jajkami i
cukrami. Dalej miksując dodajemy stopniowo
mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego, ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę
mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy
kakao, a do drugiej
jeżyny i 1/2 posiekanej
czekolady. Mieszamy (część z
owocami i
czekoladą delikatnie).Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcje ciasta. Wierzch posypujemy pozostałą
czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka).SMACZNEGO :-)