Wykonanie
Nie ma to jak resztkowa kolacja, zwłaszcza przed Świętami, gdy w lodówce potrzebny jest każdy centymetr powierzchni. I oto powstały pyszne kotleciki, a co bardziej zaskakujące bardzo delikatne i puszyste. Znikały bardzo szybko, więc na pewno niedługo je powtórzę ;-)Na placki:8 ugotowanych
ziemniaków2
żółtka2 łyżki
śmietany 36%sól1
jajoolej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotletówNa sos:300g
pieczarek1 duża
cebulasólpieprzłyżka
olejuPieczarki obieramy, myjemy, osuszamy a następnie drobno kroimy.
Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy - szklimy w niedużym garnuszku na łyżce
oleju. Dodajemy
pieczarki, przyprawiamy
solą i
pieprzem i dusimy pod przykryciem aż powstanie sos (od czasu do czasu mieszamy).
Ziemniaki mielimy, lub przecieramy przez sito. Dodajemy
śmietanę,
żółtka,
sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w
jajku,
tartej bułce i smażymy na
oleju - na rumiano z obu stron.SMACZNEGO :-)