Ostatnio proponowałam krokiety, a dziś będzie barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-)1 kg buraków2 listki laurowekilka ziaren pieprzu2 kulki ziela angielskiego0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowaszczypta cukruszczypta kwasku cytrynowegoBuraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry (ja starłam na grubej tarce jarzynówce). Pokrojone buraki układamy w garnku i wlewamy około 2,5 litrami wody i bulion. Jeśli nie mamy bulionu wlewamy 3 litry wody i dodajemy kostkę rosołową. Wrzucamy pieprz (u mnie 5 ziaren), ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu).Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną.SMACZNEGO :-)