Wykonanie
Oto placuszki, które powstały w przypływie wczorajszej ochoty na "coś bym, coś bym". Robią się błyskawicznie, a składniki powinny znajdować się w każdej kuchni. Jeśli jednak nie posiadacie
jeżyn, możecie je z powodzeniem zastąpić innymi
owocami bądź
czekoladą ;-)Na około 7 sztuk:1
serek waniliowy (150 g)1
jajo1 łyżeczka fruktozy4 łyżki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniagarść
jeżyn1 łyżeczka
oleju do smażenia
Jeżyny myjemy i osuszamy.
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy
serek waniliowy oraz fruktozę - dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dosypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia - ponownie dokładnie mieszamy.Rozgrzaną patelnię smarujemy
olejem. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta kształtując nieduże placuszki. Na wierzch każdego placuszka wykładamy kilka
jeżyn. Gdy spód placuszków się zarumieni przekładamy je na drugą stronę - również rumienimy.Podajemy posypując pozostałymi
jeżynami.SMACZNEGO :-)