Wykonanie
Postanowiłam urozmaicić sobie kolację, a przy okazji rozszerzyć znajomość kuchni polskiej. I oto znalazłam przekąskę bardzo smaczną i szybką w wykonaniu. Oczywiście składniki niczym nie zaskakują, ale warto się "poświęcić". Kolacyjka wyszła pysznie i znikała w oka mgnieniu :-)6 jaj ugotowanych na twardo1 puszka
sardynek w oleju1 średnia
czerwona cebula1 duży
pomidorszczypioreksólpieprz kolorowyWystudzone
jajka obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na połowę.
Sardynki wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy na głębokim talerzu.
Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy - dodajemy do sardynek.
Żółtka jajek dorzucamy na talerz z
sardynkami i
cebulą, solimy i
pieprzymy do smaku i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli pasta wyjdzie za sucha dodajemy troszkę
oleju z sardynek.
Pomidora myjemy i kroimy na równe plasterki, układamy je na talerzu. Na plasterkach
pomidora układamy
białka jajek i wykładamy na nie po porcji pasty z
sardynkami (ja ulepiłam nieduże kuleczki).
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy - posypujemy nim
jajka z pastą.Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)