Wykonanie
Moje pierniczki są nieco spóźnione niestety z braku czasu, ale jeszcze zdążą zmieknąć nieco. W pudełku gdzie są przechowywane warto dać obrane
jabłko, dzięki niemu szybciej staną się miękkie.Pomysł na
ciasteczka witrażyki tak mi się spodobał, że też wypróbowałam, a jest to
banalne. Najtrudniejszą rzeczą jest pokruszenie landrynek, które są twarde jak kamień.
3 szklanki
mąkipół kostki
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki
miodu1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
kakao+landrynki
Margarynę wraz z
mąką posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Wykrawać
ciastka. Piec w temperaturze 180 przez 8-10 minut.Witrażyki:W ciastkach wycinać mniejsze dziurki, w dziurki włożyć rozkruszone landrynki, które pięknie stopnieją w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika zostawić przez kilka minut, aby landrynki z powrotem stężały i ładnie odeszły od blachy.