Wykonanie
Witajcie!Moja pierwsza przygoda z pierniczkami rozpoczęła się ponad 2 lata temu.. W tamtym roku robiłam je już masowo, a w tym, żeby nie było - robię je masowo znów!Przepis ściągnęłam z opakowania
margaryny Kasia, oto on:-> 1/2 kostki
margaryny-> 3 szklanki
mąki-> 1 i 1/2 szklanki
cukru pudru-> 3/4 szklanki
miodu-> 1
jajko-> 1 łyżeczka
proszku do pieczenia-> 1 opakowanie
przyprawy do piernika-> 2 łyżeczki
kakaoWszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, zagnieść, rozwałkować i piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.Zamiast gotowej
przyprawy do pierników możecie użyć np.
cynamonu czy
imbiru. Nie musicie też dodawać
kakao, bez będą nieco jaśniejsze.Pilnujcie by ciasto rozwałkować na podobną grubość oraz pilnujcie czasu pieczenia pierniczków - pierwsza partia to rzeczywiście 8-10 minut, następne, gdy piekarnik jest już mocno rozgrzany trwa to nieco krócej.Pierniczki możecie powiesić na choince - nie zapomnijcie zrobić dziurek, albo udekorować lukrem, posypać posypkami lub po prostu zostawić jak są. W każdej postaci są przepyszne :)Poniżej zdjęcie tych, które dostałam od 2 , 5 letniej córki mojego brata.