Wykonanie
Cebulaki lub cebularze to pyszne
bułki z
cebulą. Mogą stanowić świetną przekąskę, drugie śniadanie lub kolację. Można spotkać je w różnych sklepach ale gwarantuję, że nigdzie nie będą tak dobre jak zrobione w domu.
CebularzeSkładniki na ok. 6 sztukCiasto:50g
drożdży (pół paczki)¾ szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru400g
mąki1
jajko50g
masła1 łyżeczka
soliFarsz:3
cebuleSól,
pieprz+ starty
żółty serZrobić zaczyn:
mleko podgrzać tak aby było letnie, niezbyt gorące bo zabije
drożdże, dodać
drożdże i
cukier. Zostawić do wyrośnięcia. Przygotować stolnicę, wysypać
mąkę, posiekać
masło z
mąką, wbić
jajko i dodać
sól. Kiedy
drożdże zaczną rosnąć dodać do
mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie formować kulki i spłaszczać i znów zostawić do wyrośnięcia.Farsz:
Cebule obrać i pokroić dowolnie w piórka lub kostkę. Podsmażyć na patelni, posolić i popieprzyć.Farsz nakładać na placki, posypać startym
żółtym serem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.