ßßß Cookit - przepis na Flaczki wegetariańskie z boczniaków

Flaczki wegetariańskie z boczniaków

nazwa

Wykonanie

W egetariańska wersja flaczków. Dla mięsożerców można dodać trochę gotowych flaczków wołowych lub pokrojonego w paski kurczaka.
500g boczniaków
300 g włoszczyzny mrożonej paski
1 cebula pokrojona w kostkę
pieprz, sól
imbir, gałka muszkatołowa, majeranek
liść laurowy, ziele angielskie
3-4 łyżki mąki
3 łyżki margaryny lub masła
Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować ok.15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy. Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/08/flaczki-wegetarianskie-z-boczniakow.html