ßßß Cookit - przepis na Naleśniki bez mąki i glutenu - z kaszy jaglanej

Naleśniki bez mąki i glutenu - z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Czasem zostaje mi z obiadu kasza jaglana. Robię z niej później np. szybki deser lub placuszki . Tym razem chciałam zrobić coś innego ale również na słodko. Postanowiłam zrobić naleśniki z kaszy jaglanej (przepis ze Smakoterapii). Naleśniki wymagają trochę więcej cierpliwość podczas smażenia niż standardowe ale warto spróbować. Są dobre zarówno na słodko, jak i na słono.
Składniki na ok. 6-7 szt.
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
ok.1 szklanka mleka (lub wody)
7 łyżek skrobi kukurydzianej
1 jajko
3-4 łyżki oleju
odrobina olejku waniliowego (do naleśników na słodko)
2-3 łyżki oleju do smażenia
dowolne nadzienie (przesmażone owoce, dżem lub wytrawne)
Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną wrzucić do blendera, dodać skrobię, olej, jajko i mleko .
Zmiksować (masa powinna być odrobinę gęstsza od naleśnikowej).
Do smażenia pierwszego naleśnika użyć oleju, do kolejnych można dodać tylko odrobinę lub spróbować bez oleju.
Smażyć na mniejszym ogniu i trochę dłużej niż standardowe naleśniki.
Dołącz do obserwujących ;)
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/05/nalesniki-bez-maki.html