Wykonanie
Kasza jaglana po raz kolejny na słodko...(tym razem w formie tzw. pankejków/ pancakes). Cóż poradzę, że tak lubię słodkie? ;) Ciasto podobne do naleśnikowego, z małymi dodatkami.Te zdrowe placuszki są idealne dla osób, które nie tolerują glutenu. Dzięki nim możemy przemycić
kaszę jaglaną naszym dzieciom.Placuszki w wersji z
czekoladą są jeszcze smaczniejsze. Polecam też inne przepisy z
kaszą jaglaną,1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1 szklanka
mleka1
jajko8 łyżek
skrobi kukurydzianej*1/2 łyżeczki
sody1-2 płaskie łyżeczki
stewii w proszku**3-4 łyżki
olejuolejek waniliowydodatek: dowolny
dżem lub
owoce (u mnie domowy
dżem jagodowy)
olej do smażenia (pierwszej partii)Ugotowaną i ostudzoną
kaszę jaglaną wrzucić do blendera.Dodać pozostałe składniki i zmiksować (masa powinna być gęstsza od naleśnikowej).Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka.Do smażenia pierwszej partii placuszków użyć
oleju, do kolejnych można spróbować smażyć bez
oleju.* Zamiast
skrobi można użyć
płatków owsianych błyskawicznych (osoby nietolerujące glutenu-bezglutenowych)**
Stewia, w zależności od producenta, może
mieć różną słodkość, dlatego najlepiej dodawać ją stopniowo. Jeśli ktoś nie lubi
stewii w słodyczach, może dodać
ksylitol lub
banana.Dołącz do obserwujących ;)