Wykonanie
            
...czyli 
makaron z warzywami i 
pestkami dyni według p rzepisu z książki „ Sposoby na zdrowy styl życia wg Mai Sablewskiej ”.W przepisie nie było żadnej wzmianki o przyprawach, ale nie wyobrażam sobie tego dania przygotowanego w taki sposób, dlatego dodałam 
przyprawy. Smażyłam na patelni, na 
oleju, ponieważ tak przyrządzone warzywa lepiej mi smakują (zamiast zaproponowanej wersji warzyw uduszonych bez 
oleju).100 g 
makaronu r yżowego, 
razowego lub orkiszowego (u mnie z pszenicy durum Mamma Mia)1 
młoda cukinia (można zastąpić małym 
kalafiorem podzielonym na drobne różyczki)2-3 
marchewki1 mała 
cebulanatka pietruszkigarść pestek dyni
sól, 
pieprzprzyprawa do potraw włoskichodrobina 
oleju do smażenia2 łyżki 
oleju z pierwszego tłoczenia (do polania)
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Marchewki i 
cukinię pokroić w plasterki lub paski.Wszystkie warzywa udusić w garnku przez 2-3 minuty (ja podsmażyłam na patelni na 
oliwie z 
przyprawami).Do ugotowanego 
makaronu dodać warzywa, posypać siekaną 
natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni 
pestkami dyni.Przed podaniem można polać dwiema łyżkami 
oliwy.