Wykonanie
Zupę z dyni robiłam po raz pierwszy. Zrobiłam ją na bazie z niedzielnego rosołu. Sama
dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić jak zupę tajską. Dodatek przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa - jest idealna na jesienne dni.1 , 5 kg obranej i oczyszczonej dyni2
marchewki1
cebulaok.1,5 litra rosołu lub
bulionu warzywnego1 łyżeczka czerwonej pasty
curry150 ml
mleczka kokosowego1 ząbek
czosnku1/4 łyżeczki suszonego
imbiru (lub mały kawałek świeżego)3-4 łyżki
olejunatka pietruszkisól,
pieprznasiona słonecznika lub dyniopcjonalnie
olej z pestek dyni do polania
Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę).Obrane
marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.
Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany
olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa. Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem.Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę.Dodać
mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę
czosnek, siekaną
natkę pietruszki i
przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub
słonecznika, można jeszcze polać
olejem z pestek dyni lub
sosem balsamicznym.