ßßß Cookit - przepis na Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowym

Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Zupę z dyni robiłam po raz pierwszy. Zrobiłam ją na bazie z niedzielnego rosołu. Sama dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić jak zupę tajską. Dodatek przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa - jest idealna na jesienne dni.
1 , 5 kg obranej i oczyszczonej dyni
2 marchewki
1 cebula
ok.1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
150 ml mleczka kokosowego
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki suszonego imbiru (lub mały kawałek świeżego)
3-4 łyżki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz
nasiona słonecznika lub dyni
opcjonalnie olej z pestek dyni do polania
Dynię zetrzeć robotem na wiórki (lub pokroić w drobną kostkę).
Obrane marchewki zetrzeć robotem (lub na tarce) na wiórki.
Cebulę pokroić na drobną kostkę i wrzucić na dużą patelnię, na rozgrzany olej. Po kilku minutach dodać starte warzywa. Podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać rosołem/bulionem.
Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać mleczko kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, siekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika, można jeszcze polać olejem z pestek dyni lub sosem balsamicznym.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/09/zupa-z-dyni-po-tajsku.html