Wykonanie
Ciasteczka można jeść od razu po upieczeniu, są kruche i lekko twardawe. N ie zmieniają kształtu, więc ciasto nadaje się do
ciasteczek, na których będą odciśnięte stempelki.Przepis z opakowania po stempelkach nie zawierał
proszku do pieczenia, więc spróbowałam zrobić podobne
ciastka, ale z własnych proporcji i z dodatkiem
przyprawy do piernika.Dla uzyskania ciemniejszego koloru można dodać odrobinę
kakao, a j eśli nie używacie stempelków, można dodać 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia.310 g
mąki pszennej100 g
cukru (lub
cukru pudru)75 g
masła2
jajka6 łyżeczek
przyprawy do piernika
Masło miksować mikserem do uzyskania puszystej konsystencji.Dodać
cukier,
jajka, ponownie zmiksować.Zmniejszyć obroty, dodać
przyprawę do piernika i stopniowo dodawać
mąkę.Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.Rozwałkować delikatnie ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać
ciasteczka.Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 150'C w piekarniku z termoobiegiem, lub w 170'C z nagrzewaniem z dołu i z góry przez ok. 10-14 min (w zależności od grubości
ciastek).