ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka korzenne

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka można jeść od razu po upieczeniu, są kruche i lekko twardawe. N ie zmieniają kształtu, więc ciasto nadaje się do ciasteczek, na których będą odciśnięte stempelki.
Przepis z opakowania po stempelkach nie zawierał proszku do pieczenia, więc spróbowałam zrobić podobne ciastka, ale z własnych proporcji i z dodatkiem przyprawy do piernika.
Dla uzyskania ciemniejszego koloru można dodać odrobinę kakao, a j eśli nie używacie stempelków, można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
310 g mąki pszennej
100 g cukru (lub cukru pudru)
75 g masła
2 jajka
6 łyżeczek przyprawy do piernika
Masło miksować mikserem do uzyskania puszystej konsystencji.
Dodać cukier, jajka, ponownie zmiksować.
Zmniejszyć obroty, dodać przyprawę do piernika i stopniowo dodawać mąkę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować delikatnie ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 150'C w piekarniku z termoobiegiem, lub w 170'C z nagrzewaniem z dołu i z góry przez ok. 10-14 min (w zależności od grubości ciastek).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/kruche-ciasteczka-korzenne.html