Specjalnie na akcję kulinarną "Słodycze bez cukru" upiekłam ciasto fasolowe ze stewią. Ciasto wyszło równie dobre, jak to z cukrem, a na dodatek ze zmniejszoną liczną kalorii. Dodałam sporo żurawiny suszonej, która nadała słodyczy...1 puszka odsączonej czerwonej fasoli2 jajka1 banan3 łyżki oliwy8 tabletek stewii (lub więcej w zależności od firmy)1 aromat waniliowy3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szkl. posiekanych migdałów1/2 szklanki suszonej żurawiny1 łyżeczka kawy rozpuszczalnejRozgrzej piekarnik do 175°C.Małą keksówkę wyłóż pergaminem.Tabletki stewii rozpuść w małej ilości ciepłej wody.Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.Na koniec dodaj bakalie.Sprawdź czy ciasto jest dla Ciebie wystarczająco słodkie.Przelej do formy. Piecz 35-40 minut.