Wykonanie
Ciasto drożdżowe, jak wiecie, robię bardzo często. Ciekawa byłam czy wyrośnie, gdy z robię wersję trochę zdrowszą i zastąpię częściowo
mąkę płatkami owsianymi. Zrobiłam według tego przepisu na
drożdżowe z lodówki bez wyrabiania. Ciasto wyszło miękkie, lekko wilgotne i bardzo smaczne.10 dag
drożdży1 szklanka
cukru2
cukry waniliowe1
olejek waniliowy3/4 szklanki
oleju5
jajek3/4 szklanki
mleka3 szklanki
mąki1 szklanka zmiksowanych
płatków owsianychszczypta
solijagody (lub inne
owoce)kruszonka:1/2 kostki
margaryny1/2 szkl.
cukru1 szkl.
mąkiWszystkie składniki powinny być zimne, odmierzałam szklanką o pojemności 250ml.1.
Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką
cukru, dodać
cukry wanilinowe,
olej,
olejek waniliowy, roztrzepane
jaja,
mleko i 2 szklanki przesianej
mąki (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).2. Następnego dnia wymieszać dokładnie, dodać 1 szklankę
mąki, 1 szklankę zmiksowanych
płatków owsianych oraz szczyptę
soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania).3. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą) blachę, ułożyć
owoce i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka).Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 55-60 minut w temp. 160'C.