ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdzowe z płatkami owsianymi bez wyrabiania

Ciasto drożdzowe z płatkami owsianymi bez wyrabiania

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe, jak wiecie, robię bardzo często. Ciekawa byłam czy wyrośnie, gdy z robię wersję trochę zdrowszą i zastąpię częściowo mąkę płatkami owsianymi. Zrobiłam według tego przepisu na drożdżowe z lodówki bez wyrabiania. Ciasto wyszło miękkie, lekko wilgotne i bardzo smaczne.
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
1 olejek waniliowy
3/4 szklanki oleju
5 jajek
3/4 szklanki mleka
3 szklanki mąki
1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych
szczypta soli
jagody (lub inne owoce)
kruszonka:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki
Wszystkie składniki powinny być zimne, odmierzałam szklanką o pojemności 250ml.
1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką cukru, dodać cukry wanilinowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki przesianej mąki (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie, dodać 1 szklankę mąki, 1 szklankę zmiksowanych płatków owsianych oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania).
3. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) blachę, ułożyć owoce i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka).
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 55-60 minut w temp. 160'C.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/08/ciasto-drozdzowe-z-patkami-owsianymi.html