ßßß Cookit - przepis na Pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką i jagodami

Pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką i jagodami

nazwa

Wykonanie

Sezon na jagody powoli się kończy, trzeba je więc jeszcze wykorzystać i zrobić c iasto drożdżowe "z lodówki" :). Przygotowanie ciasta jest szybkie: ok.10 min. - oczywiście pomijam czas wyrastania i pieczenia .. . ale naprawdę jest warte tego oczekiwania:).
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
2 cukry waniliow e
5 jajek
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
1 olejek waniliowy
szczypta soli
jagody (lub inne owoce)
kruszonka:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki
(Wszystkie składniki powinny być zimne, odmierzane szklanką o pojemności 200ml).
1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką cukru, dodać cukry wanilinowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki przesianej mąki (ważne, aby tego nie mieszać). Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc).
2. Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać kolejne 2 szklanki przesianej mąki oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania).
3. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę, ułożyć owoce (przy 2 warstwach owoców, ciasto mniej rośnie) i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka).
4. Ciasto od razu wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 50-55 minut w 160'C.
Źródło: gotowanie.onet.pl
Wersja 2 - ciasto pieczone tego samego dnia:
Można też wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Następnie przełożyć do blaszki i wstawić do rozgrzanego do 180 ' C piekarnika. Piec ok.40 minut.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/08/pyszne-ciasto-drozdzowe-z-jagodami-bez.html