ßßß Cookit - przepis na Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki

nazwa

Wykonanie

Zamiast tradycyjnego pasztetu proponuję wersję wegetariańską.
Pasztet jest trochę czasochłonny ale warto go upiec, jako zdrowsza odmiana dla wędlin czy pasztetu mięsnego ;).
1 szklanka czerwonej soczewicy
4 marchewki
3 jajka
150 ml oleju rzepakowego
3 łyżki siekanej natki pietruszki
1 cebula
4 ziarna angielskie w całości
1 liść laurowy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego (dałam 1/2 słoiczka)
1 łyżka ketchupu pikantnego
sól, pieprz, imbir w proszku, curry, chili, papryka słodka, majeranek
1 łyżeczka kuminu w całości (można pominąć)
Soczewicę opłukać na sicie i zalać 2 szklankami zimnej wody. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica rozpadnie się. Można ją gotować w warzywnym wywarze (dać ziele angielskie i liść laurowy oraz majeranek - pomagają w trawieniu).
Przygotować osobno sporo drobno tartej marchewki i drobno pokrojonej cebuli (posiekać mikserem). Smażyć cebulę z marchewką na oleju często mieszając.
Do tego dodać sól, pieprz, kumin, chili i słodką paprykę i chwilę podsmażyć się na patelni z warzywami. Można również dodać curry, imbir, odrobinę sosu sojowego, ketchup czy koncentrat pomidorowy.
Rozpadające się warzywa wymieszać z soczewicą (wyjąć i wyrzucić ziele angielskie i liść laurowy), dodać natkę pietruszki.
Mieszanka powinna być bardzo pikantna, złagodnieje po dodaniu jaj. Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka. Można całość zmiksować, ale grubsza faktura chyba wygląda ciekawiej. By pasztet był kremowy i wilgotny, musi mieć sporo tłuszczu.
Piec w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C. ok. 30 - 40 min (zależy czy pasztet jest wysoki czy nie).
Przed włożeniem do piekarnika dobrze wygładzić, dociskając łopatką, aby usunąć powietrze.
Przed krojeniem dobrze schłodzić w lodówce.
Na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/05/pasztet-lub-pasta-z-soczewicy-i.html